Почетна Галерија Контакт Историчар Завичање Културе
ЦРКВА СВ. АРХ. МИХАИЛА У СЕНТИ 1751-2001. СРПСКА ЧИТАОНИЦА У СЕНТИ 1868-1957. СТЕВАН СРЕМАЦ „СЕНЋАНИН“ СРП. ЦРК. ПЕВ. ДРУШТВО „ЗОРА“ У СЕНТИ 1886-1941. СТЕВАН СРЕМЦА „СЕНЋАНИН“ друго допунјено издање ПАРАСТОС СТЕВАН СРЕМЦУ 2006.ауг.24. ЈОВАН ЂОРЂЕВИЋ ЈОВАН – ЈОЦА – ВУЈИЋ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН ИНИЦИАТОР ЈЕ... ПЧЕСА magyar srpski српски мену

 

FM Parfumes

 

 

 

Gemes-Roses

 

Sajtovi net

 

 Српско црквено певачко друштво "Зора" у Сенти 1886-1941
Резиме СР

Српско црквено певачко друштво Зора у Сенти 1886-1941

Српско црквено певачко друштво ,,Зора“ у Сенти основана је 1886. године.Нацрт за основна правила друштва су одобрена 27. априла 1889. године, па тај датум можемо сматрати датумом када је рад друштва и званично одобрен од стране Мађарскок краљевског Министарства унутрашњих послова.

Потреба да се оснује певачко друштво намеће се већ 1876. године, када се на седници месног Школског одбора говори ,,о владању религиозном и моралном српских учитеља у школи и цркви,.

На истој седници се закључује да су ,,учитељи дужни децу учити појати - а ако би их изван часова школских учили, да се награде“.

У првом члану Нацрта основних правила певачког друштва ,,Зора“, пише: ,,Друштво се оснива и носи име Српско црквено певачко друштво ,,Зора“, у Сенти са задатком, да појањем при богослужењима буди и уздиже хришћанску побожност и да певањем световних песама омили у грађанству хармонично певање.“

Певачко друштво ,,Зора“ је пробе одржавало у ,,великој дворници,, Српске читаонице где је држало и своју документацију и ноте.

Пробе Певачког друштва ,,Зора“ одржаване су у Цркви светог архангела Михаила, на галерији - хору. Црквено певачко друштво ,,Зора“ појало је у светом Храму на светим Богослужењима црквене песме ,,које су религиозно моћно утицале на присутне, који су се у светом Храму скупили, да изразе своју приврженост вери прадедовској и окрепе душу врлинама хришћанским.“

Рушењем зграде Српске читаонице 1987. године архива Певачког друштва ,,Зора“ се преноси у зграду парохијског дома где се и сада чува.

У парохијском дому се чувају и оргуље које су биле у власништву Српске читаонице а која је Певачко друштво користило на пробама.

Певачко друштво ,,Зора“ је у просторијама Српске читаонице одржавало посела, приредбе, концерте и беседе, често са циљем прикупљања ,,припомоћи и сиротој деци школски подареној“.

Често су организована весеља и игранке али и концерти певачких друштава из околних места.

Веће и свечаније приредбе су организоване у позоришној сали Евжена и у свечаној сали хотела Ројал.

Када је 16. новембра 1918. године у Сенту ушла Српска ослободилачка Краљевска војска топло и раздрагано су је поздравили руководиоци Певачког друштва ,,Зора“. Друштво је припремило и ,,културни програм широкох размера, који је имао за циљ да поново пробуди рад друштва који се за време првог Светског рата одвијао у скромним размерама“

Командир града, Велимир Ж. Атанасијевић, коњички потпуковник 29. јуна 1919. године организује дан ,,Ратних инвалида“. Том приликом је Певачко друштво ,,Зора“ организовало такмичење у певању а приход од улазница и добровољни прилози су ишли као помоћ ратним инвалидима.

Када је 26. јула 1919. у Сенту дошао престолонаследник Александар Карађорђевић (тада регент), у одбору за дочек је била и делегација Певачког друштва ,,Зора“ са руководством и целим хором.

На прослави 50 - година Ватрогасног друштва у Сенти, 7/8. септембра 1924. године, учествује ,,Коло Српских сестара“ и Сенћанска Српска црквена Певачка дружина ,,Зора“. Ово није био и једини наступ ове две друштвене организације.

После реконструкције, православну цркву св. архангела Михаила у Сенти је осветио др. Иринеј Ђурић Епископ Бачки. Његова висост је боравила у Сенти 3,4 и 5. октобра. У суботу 3. октобра, приређена је бакљада испред православне цркве а Певачко друштво ,,Зора“ и Ватрогасни оркестар су извели неколико уметничких песама. У недељу 4. октобра, на свечаној литургији, појало је Певачко друштво ,,Зора“ заједно са оцем Дамаскином, певачем владичанског ђачког певачког друштва.

На дан уједињења 1. децембра 1929. године Певачко друштво се поново представила јавности.

На дан православног Божића, 8. јануара 1932. године Певачко друштво ,,Зора“ приређује концерт који је веома успео а следеће године гостује у Кикинди.

Скупштина Певачког друштва ,,Зора“ 18. фебруара 1934. године, доноси нова правила. Једно од нових правила гласи: ,,друштвено чланство се дели на извршне, потпомажуће за које је чланарина 24 динара годишње и добротворе који у ратама у року од две године треба да уплате 1000 динара.“

На дан св. Саве, 27. јануара 1938. године у Државној реалној гимназији у Сенти одржана је Светосавска прослава са преподневним и вечерњим програмом. У преподневном делу, диригент Певачког друштва ,,Зора“ господин Бранко Букуров, професор гимназије је одржао предавање под називом ,,др. Тихомир Остојић“.

Певачко друштво ,,Зора“ је 5. фебруара 1939. године одржало редовну скупштину - нажалост последњу. Констатовано је да је 1938. години у друштво дошло више чланова него у задњих десет година.

,,Слога , лист за град Сенту , сенћански и новокнежевачки срез,, 13. јануара 1940. године објављује чланак под насловом ,,Једна од најуспелијих српских забава,, .

Чланак је опширно говорио о забави коју је на други дан Божића приредила Српска црквена певачка дружина ,,Зора“. На програму је био комад из народног живота са певањем ,,Девојачка клетва“. Комад је представио радњу из осамдесетих година прошлог века: ,,борбу српског народа против Турака. Она борба, мобилизација, ратна психоза, донекле актуелна за данашње мутне међународне прилике, када на све стране чујемо о рату.“

Не задуго, априла 1941. године мађарска краљевска окупаторска војна власт забрањује рад Певачког друштва ,,Зора“.

Ова званична забрана рада друштва није значила и стварни престанак рада Певачког друштва ,,Зора“.

Пробе се у то ратно време не одржавају у згради Српске читаонице него у цркви Светог архангела Михаила и то углавном пре службе Божје. Црквени хор је био прилично десеткован јер су многи чланови били протерани или су морали да напусте Сенту.

У то ратно и поратно време (1941 - 1951), диригент хора је госпођа Вера Вујић.

По њеном одласку из Сенте руковођење и дириговање Певачким друштвом преузима господин Милош Прерадов.

Певачко друштво у то доба није званично регистровано а позната је под именом Аматерско певачко друштво. Друштво тако ради све до 1957. године.

Године 1988. на предлог Његовог Преосвештенства господина др. Саве (Вуковића), приступа се припреми и огранизацији реконструкције цркве Светог архангела Михаила ,,од темеља до крова“.

Света црква је 1989. године обновљена а 3. септембра је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин др. Сава (Вуковић), администратор Српске православне епархије Бачке осветио обновљени и позлаћени крст на обновљеном звонику храма Светог архангела Михаила у Сенти.

У тој години прегнућа тадашњи председник црквене општине господин Милош Прерадов, како пише у Записнику Управног одбора српске православне црквене општине - Сента, од 12. маја 1989. године, чини још један напор и ,,поново формира Српско певачко друштво ,,Зора“ основано још 1886. године.“

На жалост, овај покушај је остао без резултата, јер је то била више жеља него стварна могућност поновног живота и рада Сенћанске Српске Црквене Певачке дружине ,,Зора“.