Почетна Галерија Контакт Историчар Завичање Културе
ЦРКВА СВ. АРХ. МИХАИЛА У СЕНТИ 1751-2001. СРПСКА ЧИТАОНИЦА У СЕНТИ 1868-1957. СТЕВАН СРЕМАЦ „СЕНЋАНИН“ СРП. ЦРК. ПЕВ. ДРУШТВО „ЗОРА“ У СЕНТИ 1886-1941. СТЕВАН СРЕМЦА „СЕНЋАНИН“ друго допунјено издање ПАРАСТОС СТЕВАН СРЕМЦУ 2006.ауг.24. ЈОВАН ЂОРЂЕВИЋ ЈОВАН – ЈОЦА – ВУЈИЋ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН ИНИЦИАТОР ЈЕ... ПЧЕСА magyar srpski српски мену

 

FM Parfumes

 

 

 

Gemes-Roses

 

Sajtovi net

 

 ПЧЕСА

Пчеса

Културно-историјско друштво ПЧЕСА


XII књига


КОМШИЈА, ПА БОГ


Културно-историјско друштво "Пролеће на ченејским салашима" је рођено 1984. године на ченејским, војвођанским салашима који представљају симболику Паноније. Сваке године Друштво изда по једну књигу из едиције Историја пољопривреде, села и салаша. Овога пута то је књига "Комшија, па Бог".

Наслов књиге "Бог, па комшија" је народна изрека која изражава свакодневну животну реалност - "Бог је високо, брат далеко, а комшија близу". Комшилук и комшије су неизбежна стварност као и све друге природне датости попут кише и громова, непогода и берићета, час могу бити благотворни, равнодушни, а богами и права напаст.

Војводина делује инспиративно у погледу људских односа:

  • Кати нени је причала и запиткивала на мађарском, а Рози нени би одговарала на швапском;
  • Комшиница Швабица дојила је своје дете и комшијско - Српче (комшилук по млеку);
  • У Телечкој, чистом мађарском селу, свекрва се сватовима обратила на три језика - мађарском, српском и швапском. Играо се чардаш, ужичко коло и полка.


Књига "Комшија, па Бог", на 650 страна, афирмише толеранцију и суживот, љубав а не мржњу. У овом смислу посебно се истичу средњошколци у својим Раним радовима (II поглавље књиге).Проф. др. Веселин Лазић