Početna Galerija Kontakt Istoričar Zavičanje Kulture
CRKVA SV. ARH. MIHAILA U SENTI 1751-2001. SRPSKA ČITAONICA U SENTI 1868-1957. STEVAN SREMAC „SENĆANIN“ SRP. CRK. PEV. DRUŠTVO „ZORA“ U SENTI 1886-1941. STEVAN SREMCA „SENĆANIN“  drugo dopunjeno izdanje PARASTOS STEVAN SREMCU 2006.aug.24. JOVAN DJORDJEVIĆ JOVAN – JOCA – VUJIĆ POČASNI GRADJANIN INICIJATOR JE... PČESA magyar srpski српски menu

 

FM Parfumes

 

 

 

Gemes-Roses

 

Sajtovi net

 

 Parastos Stevanu Sremcu
Beseda g. Mlađena Jovića, paroha senćanskog

Stevan Sremac

 

Pozdravna beseda sveštenika Mlađena Jovića, paroha senćanskog, izgovorena u Sv. hramu na parastosu a povodom 100 godišnjice upokojenja Stevana Sremca


Uvaženi oci, poštovane gospođe i gospodi, dragi prijatelji, braćo i sestre,

Leta Gospodnjega, 1906, meseca avgusta, dana 24 preminuo je profesor i akademik Stevan Sremac, Senćanin.

Rodio se i umro da bi se nanovo rodio, i večno živeo u našim sećanjima nezaborava i molitvenim mislima. Danas mu odslužismo parastot, moleći se za mir njegovom telu i pokoj duši.

I večeras u zalasku dana i nastanku večeri kao i pre sto godina, kada je se služilo četrdesetodnevni parastos, neše vapaje i molitve uzdižemo Svevišnjnjem. Zvona nas opomenuše i sabraše u hram koji se ispuni mirisom kada. Ispuštajući plemenitu dušu i odlazeći Bogu na istinu tiho je rekao: „Sada je sve lepo“.

Pesniče umetničke reči, zaljubljeniče istorije, jezički znalče, pripovedaču, satiričaru, ratni dobrovoljče, nosioče visokih crkvenih i svetovnih odlikovanja i večeras je sve lepo.

I kad god pominjemo Vaše ime i neprolazne likove koji čine pečat Vašim delima ponovo se rađate i vaskrsavate u nama.

Na to nas opominje Vaša obnovljena rodna kuća, kao i dani rane mladosti i večnog dozivanja za prošlost zavičaja.

Mir pepelu tvome, daleko od zavičaja gde nađe večni mir.

Naše mesto i žitelje Sente ovenčao si vencem neuvele slave.

Slava Bogu i Sv. Arhanđelu Mihailu, čelniku, vojvodi, predvodniku nebeskih sila što nas sabraše u zajedništvu molitve, duha ljubavi, mira, razumevanja vremena koje nosimo.

Sve Vas skupa pozdravljam u ime uprave naše parohije, crkveno-opštinskog odbora, Kola Srpskih sestara, učenika veronauke, vernoga naroda i ljudi dobre volje. Podari nam Gospode, Ti koji znaš sve i svakoga, milostiv si i pun ljubavi, mir u nama, mir oko nas, radost u našim dušama i snagu našem telu.